Про кліматичні зміни і вплив опалення на них

У школі, на роботі, в мас-медіа: тема кліматичних змін і пов’язана з нею тема захисту довкілля присутні всюди. Існує дуже багато можливостей уповільнити кліматичні зміни, зробивши світ трохи більш зеленим – зокрема, за допомогою системи опалення у вашому будинку. Як це працює, спробуймо розібратися.

Що таке зміни клімату?

Розмови й суперечки про кліматичні зміни ведуться вже декілька десятиліть. Зараз усі науковці погоджуються, що з часів початку індустріалізації Земля нагрівається незвично швидко. Якщо бути більш точним, середня температура по світу піднялася на 0,74 градуса. На перший погляд це зовсім неістотно, але в реальності така зміна стала достатньою для того, щоб помітно підвищити рівень моря, розпочати танення льоду в полярних регіонах та дедалі частіше викликати екстремальні природні явища. Саме по собі поняття кліматичних змін означає лише зміну клімату на Землі – незалежно від того, мають вони природну причину чи викликані діяльністю людини.

Причини кліматичних змін

Критики все ще дотримуються думки, що кліматичні зміни викликані природним циклом чергування льодовикових і теплих епох. Але у сприйнятті суспільства досягнутий консенсус щодо того, що їхні причини слід розглядати з двох перспектив.

Природні причини
На Землі завжди відбувалися кліматичні зміни. Однією з головних причин є Сонце та його енергія, без якої життя на Землі не могло б існувати. Також на самій планеті, з точки зору науки, присутні два фактори, що впливають на зміни клімату: дрейф континентів та вулканічна діяльність. Ці три фактори діяли впродовж мільйонів років, і це завдяки ним Земля стала придатною для життя – такою, як ми її знаємо.

Людський фактор
Природа також виробляє діоксид вуглецю (СО2), наприклад при гнитті біомаси або внаслідок природних лісових пожеж. Проте його кількість, що утворюється при цьому, в основному поглинається ґрунтом, океанами та біосферою, не потрапляючи в атмосферу. Навіть потрапивши туди, CO2 залишається зв’язаним і працює як свого роду захист. Сонячне проміння, що відбилось від поверхні планети, не може залишити атмосферу, і Земля завдяки цьому стає теплішою. До певної міри це явище, відоме як парниковий ефект, позитивно впливає на клімат планети.

З індустріалізацією і досить високими викидами СО2 в атмосферу, пов’язаними з нею (внаслідок спалювання викопних видів палива, таких як нафта й природний газ), парниковий ефект посилився. Наслідком цих кліматичних змін, прискорених людством, є нагрів Землі.

Як можна запобігти кліматичним змінам

За даними німецького федерального міністерства довкілля, захисту природи, спорудження й безпеки ядерних реакторів, 50 відсотків усіх поїздок автомобілем коротші за 6 кілометрів. Розвиваючи пішохідні й велосипедні доріжки, можна зменшити автомобільний рух і зменшити викиди СО2 на декілька мільйонів тонн. Великий потенціал несе й авіатранспорт. Екологічний баланс літака виглядає жахливо порівняно з рейсовим автобусом. Передусім, перельоти на далеку відстань дуже сильно навантажують природу, їх треба по можливості уникати. Іншою сферою, що має надпропорційно великі можливості економії, є ринок тепла.

Правильне опалення
Ринок тепла в усьому світі є найбільшим споживачем енергії (частка складає понад 40%), тому він має величезний потенціал економії. Коли споживач опалює правильно, це не лише економить його кошти, а й захищає довкілля. До принципів правильного опалення належать, зокрема, такі моменти, що не в кожній кімнаті має підтримуватись однакова температура, а також – що слід регулярно перевіряти ефективність опалювальної системи. Стара система споживає більше енергії, ніж потрібно, тому є сенс замінити її на нову. Також для правильного опалення помешкань слід їх правильно провітрювати. Найефективнішим є “ударне провітрювання”: вікна повністю відчиняються на декілька хвилин.

Вибір системи опалення

Передусім старі будинки часто оснащені старими й занадто потужними системами опалення. Це призводить до високих витрат, а непрямо впливає також на високі викиди СО2. Сучасні системи мають потужність, що відповідає потребі будинку в теплі, тому вони дуже ефективні. Крім того, вони дають можливість опалювати екологічно: наприклад, котли на деревині, які використовують відновлюване джерело енергії. Також можна екологічно опалювати з геліоустановкою. У сонячні літні місяці вона може цілком покривати потребу будинку в електроенергії.

“Традиційна” електроенергія виробляється на великих електростанціях, і як і раніше, при цьому виділяється дуже багато СО2. Це додатково прискорює кліматичні зміни. Якщо ви хочете бодай частково стати незалежним в енергетичному плані, можете скористатись технологією когенерації – одночасного виробництва електричної й теплової енергії. Вона застосовується в таких опалювальних системах, як блочна когенераційна установка чи система опалення на паливних елементах. Обидві системи дозволяють отримувати як тепло, так і електроенергію – і то з дуже високим ККД.

Висновок від Мінь Дук Нґуєна

Кліматичні зміни на Землі тривають, збільшуючи свій негативний вплив. Цілком зупинити їх неможливо, тож спробуймо бодай уповільнити їх. Окрім відповідального ставлення до вичерпних ресурсів, сучасні й ефективні опалювальні системи дозволяють зробити великий внесок у вповільнення негативних змін. Зрештою, ринок тепла – це найбільший споживач енергії.

Вега Строй Центр Николаев
Вега Строй Центр Николаев
ЦЕНУ ОБОРУДОВАНИЯ, СТОИМОСТЬ МОНТАЖА ИЛИ УСТАНОВКИ ОБОРУДОВАНИЯ УТОЧНЯЙТЕ У МЕНЕДЖЕРОВ ПО ТЕЛЕФОНАМ: +38 0512 76 82 35, +38 067 511 08 16, +38 063 524 40 02. ЗВОНИТЕ! ВСЕГДА ГОТОВЫ ПОМОЧЬ!

Комментарии закрыты.