П’ять простих у застосуванні порад щодо опалення

Порад щодо опалення будинку можна знайти майже стільки ж, як піщинок у морі. Але багато з них є настільки складними, що їх важко навіть зрозуміти. Ми пропонуємо п’ять порад від німецького порталу heizung.de, дуже легких для втілення в життя і дуже ефективних. Опанувавши їх один раз, ви отримаєте велику економію в майбутньому.

Порада 1: Опалювати приміщення нерівномірно, залежно від потреб
До найперших рекомендацій належить правильний нагрів приміщень. Температура, за якої людина добре почувається в житловій кімнаті, лежить між 20 і 22 градусами Цельсія. При цій температурі витрати на опалення залишаються в розумних межах, а кімната охолоджується не так швидко.

Інша ситуація на кухні. Тут оптимальна температура лежить між 18 й 19 градусами. Причина лежить у наявності інших джерел тепла, таких як плита чи піч, які також віддають тепло. Тож це приміщення можна опалювати меншою мірою. У спальних кімнатах також рекомендують тримати температуру 18-19 градусів. Тут немає додаткових джерел тепла, але тут люди зазвичай накривають себе ковдрами. А от дитячі й ванні кімнати вимагають більшого нагріву. Для дитячих кімнат діє така рекомендація: якщо діти ще маленькі, в кімнаті має бути трохи тепліше.

Підсумовуючи написане, скажемо: не кожна кімната має опалюватись однаково. Адже зниження температури на 1 градус означає зниження витрат на 6 відсотків.

Порада 2: Звільніть батареї
Переходимо до другої частини рекомендацій. Часто люди ставлять меблі перед опалювальними приладами: або через нестачу місця, або тому, що люблять сидіти біля вікна. Це неефективно, бо виникає накопичення тепла в одному місці, й повітря не розподіляється рівномірно по кімнаті. Якщо немає можливості прилаштувати меблі в іншому місці, відстань між ними й батареями має бути не меншим за 20 сантиметрів. Це ж стосується штор і занавісок: якщо вони частково чи повністю затуляють батареї, це призводить до підвищеного споживання енергії. Слід загорнути їх за опалювальний прилад або вкоротити на відповідну довжину.

Порада 3: Чищення батарей
Третьою порадою часто нехтують. Не лише на комоді чи телевізорі з часом накопичується пил, але й на батареях. Це не лише псує зовнішній вигляд, а й має негативні наслідки для теплової потужності. Пил працює як теплоізоляція, знижуючи ефективність опалення. Більш того, він погано впливає на мікроклімат у приміщенні, що може призвести до погіршення самопочуття алергіків. Щоб позбутися пилу на батареї, зазвичай достатньо провести по ній вологою ганчіркою. Для чистки проміжків у пластинчастих радіаторах рекомендують використовувати спеціальну щітку.

Порада 4: Правильне опалення у відсутність мешканців
До рекомендацій, які дуже часто згадуються, належить режим опалення у відсутність мешканців. Багато споживачів відключають свої системи опалення на час, коли перебувають у від’їзді. Вони прагнуть зекономити енергію та кошти, але ефект виявляється зворотним. Бо коли опалення тривалий час не працює, будинок вихолоджується, і йому потім потрібно багато часу, щоб прогрітися знову. Існує навіть загроза появи плісняви. тому фахівці рекомендують залишати опалення увімкненим на низькій тепловій потужності. При тривалій відсутності мешканців вистачить температури 12 градусів, щоб будинок не став зовсім холодним. Виїжджаючи лише на вихідні, можна налаштувати радіатори на температуру близько 15 градусів.

Порада 5: Правильне провітрювання
До ефективного опалення неодмінно належить і правильна вентиляція. Це стосується не лише кухні, де готують їжу й виділяється багато вологи. Одна доросла людина «випаровує» щодня декілька літрів води. в сім’ї з чотирьох осіб отримується вже значна її кількість. Щоб не утворилась пліснява, провітрювати треба тричі на день. Часто люди помилково думають, що відкриваючи вікно на невелику щілину, вони втрачатимуть менше тепла. Насправді більш ефективним є швидке провітрювання. Тобто вікна мають залишатися відчиненими 4-6 хвилин, щоб уся вологість пішла.

Восени, коли температура ще не опускається до точки замерзання, можна спокійно залишати вікно відчиненим на 10-15 хвилин. Звісно, при цьому вийде назовні й тепле повітря. Проте підлога, меблі та внутрішні стіни не вистигнуть повністю за цей короткий час. Їх не треба буде розігрівати знову.Якщо є можливість, варто одночасно відкрити два вікна по різних сторонах квартири, щоб утворився протяг. На час провітрювання регулятори батарей треба підкрутити на мінімум. Правильне провітрювання є однією з найважливіших рекомендацій щодо опалення. Воно знижує загрозу плісняви, а водночас допомагає підвищити якість повітря в домі.

Підсумок від Мінь Дук Нґуєна
Правильне опалення взимку – це «альфа й омега». Воно знижує навантаження на довкілля, а заодно й на Ваш гаманець. Варто прислуховуватись до рекомендацій фахівців і послідовно їх втілювати.

Вега Строй Центр Николаев
Вега Строй Центр Николаев
ЦЕНУ ОБОРУДОВАНИЯ, СТОИМОСТЬ МОНТАЖА ИЛИ УСТАНОВКИ ОБОРУДОВАНИЯ УТОЧНЯЙТЕ У МЕНЕДЖЕРОВ ПО ТЕЛЕФОНАМ: +38 0512 76 82 35, +38 067 511 08 16, +38 063 524 40 02. ЗВОНИТЕ! ВСЕГДА ГОТОВЫ ПОМОЧЬ!

Комментарии закрыты.