viessmann-smart-home

Розумний будинок знайомиться із своїми мешканцями та бере на себе багато рутинної роботи, яка раніше виконувалася вручну. Як у сфері освітлення, радіо-електронної апаратури чи інших побутових приладів, сьогодні існує велике різноманіття систем опалення для розумного будинку. Ми покажемо, що вони можуть, які переваги мають і на що повинні звернути увагу власники будинків, щоб зробити правильний вибір.

“Цифрова” система опалення для розумного будинку

Лише деякі власники будинків особисто займаються своєю системою опалення. Зазвичай ця техніка стоїть у підвалі і привертає до себе увагу лише тоді, коли потрібно провести плановий технічний контроль, або ж коли в будинку стає холодно. Недоліком є те, що несприятливі налаштування, наприклад, кривої опалення можуть значно збільшити енергоспоживання. Уникнути таких недоліків допоможе «інтелектуальна» опалювальна техніка. Вона, як правило, недорога, легка в переоснащенні та економна.

Принцип дії “розумної” системи опалення

Коли експерти говорять про “розумну” систему опалення для “розумного будинку”, в більшості випадків мова йде про термостати, які програмуються, або системи опалення з цифровими регуляторами. Особливо простими та вигідними при цьому є термостати, які можна легко встановити на старі радіатори. Вони контролюють температуру в приміщенні та адаптують продуктивність поверхонь нагріву до потреб споживача. Окрім пристроїв, що програмуються, оснащених простим програмно-часовим управлінням, існують “розумні” системи, які автоматично вимикаються, коли жителі покидають будинок або коли відчиняються вікна.

Система опалення з цифровими технологіями працює схожим чином, але має при цьому прямий вплив на котел. Вона зчитує прогноз погоди, вивчає параметри будинку та налаштовує теплову потужність відповідно до потреб користувача. Особливо зручною при цьому є можливість управління пристроями через смартфон або планшет – власник будинку, навіть будучи в дорозі, зможе запустити або вимкнути систему опалення.

Переваги розумної системи опалення

Техніка для розумного будинку – це щось більше, ніж просто гра. Вона полегшує обслуговування системи опалення, підвищує комфорт та допомагає уникнути непотрібних втрат енергії. У той же час вона створює більш високий рівень безпеки та піклується про те, щоб розпізнати помилки ще до їх виникнення.

Більше комфорту в розумному будинку

За високий рівень комфорту відповідає автоматичне керування системою опалення та поверхнями нагріву. Завдяки цьому в житлових приміщеннях завжди підтримується оптимальна температура навіть без ручного налаштовування користувачем. Якщо обладнанням можна керувати, не перебуваючи вдома, то користувач тільки виграє. Приклад – відпустка взимку. Якщо господарі відсутні протягом одного або двох тижнів, навряд чи варто залишати систему опалення працювати на повну потужність. Якщо перед від’їздом вимкнути систему, після повернення в будинку буде холодно й незатишно. Але це не стосується системи опалення в розумному будинку. Адже її можна ввімкнути під час дороги додому через смартфон та забезпечити собі тим самим приємний теплий прийом.

Економія енергії завдяки розумній техніці

Окрім комфорту, ця техніка також економить багато енергії – і це без дорогих заходів із реконструкції. Таке стало можливим, тому що розумні алгоритми вивчають особливості будинку та потреби користувача. Вони зіставляють обидва фактори, враховують зовнішнє середовище та піклуються про те, щоб система опалення ніколи не виробляла більше тепла, ніж потрібно. Таким чином система керування розумним будинком дає можливість зменшити теплову потужність пристроїв, якщо господарі не вдома або надворі встановилась сонячна погода.

До речі: потенціал економії розумних термостатів падає, якщо будинок має якісну теплоізоляцію. Тому що за таких умов він втрачає мало тепла, і зниження температури всередині приміщення мало впливає на витрати на опалення.

Правильна техніка для розумного будинку

Для домовласників, які цікавляться системами опалення з цифровими технологіями, на ринку сьогодні представлено багато різної продукції. Під час вибору потрібно звертати увагу на такі пункти:

  • Передача даних, діапазон функцій та робочі параметри
  • Надійність техніки для розумного будинку
  • Перспективність та вартість систем

Підключення, функції та обслуговування

Техніка для розумного будинку потрапляє до нас із різних сфер. Крім систем опалення, є ще розумні побутові прилади, системи освітлення або ж аудіосистеми класу HiFi. Оскільки виробники розробляли все “під себе”, сьогодні існують найрізноманітніші стандарти передачі даних. Найвідоміші з них: Wi-Fi, ZigBee, Z-Wave, EnOcean та KNX (провідний або безпровідний). Роблячи вибір на користь розумного будинку, слід порівняти плюси й мінуси цих стандартів та обрати для себе той, що має найширші функціональні можливості. Зробімо невеличкий огляд:

  • Wi-Fi (бездротовий, використовується в багатьох домогосподарствах, енергоємний з сильно перевантаженими діапазонами частот)
  • ZigBee (бездротовий, низьке споживання енергії, але через перевантажені діапазони частот не дуже стійкий до перешкод)
  • Z-Wave (бездротова передача даних в діапазоні частот з низьким рівнем навантаження, енергоощадливий)
  • EnOcean (бездротова передача даних в діапазоні частот з низьким рівнем навантаження. Робота без під’єднання до мережі й без батарей з застосуванням технології „Energy Harvesting“ надзвичайно економна)
  • KNX (дротова передача даних без перешкод для забезпечення чіткого зв’язку та високого рівня безпеки; дорого коштує і складна для встановлення)

Аналогічна ситуація з концепціями обслуговування. Чи відповідають ці варіанти уявленням та можливостям користувача?

Безпека для розумного будинку

Фахівці з захисту даних постійно критикують рівень безпеки в розумному будинку. Якщо власники будинку обирають систему опалення з цифровими технологіями, вони мають звертати увагу на стандарти безпеки виробника. Як правило, найкращий рівень захисту надають дротові системи. Але це дорого, особливо при пізнішому встановленні.

Впевненість у завтрашньому дні та вартість

Наступними критеріями вибору техніки для розумного будинку є надійність на перспективу та вартість. В наш час домовласники можуть зробити короткий пошук в Інтернеті й швидко отримати уяву про ціни різних систем, але ми радимо обрати загальновідому та визнану. Бо для такої системи протягом декількох років буде можлива заміна обладнання, закупка приладдя, а також існуватиме можливість її вдосконалення.

Вега Строй Центр Николаев
Вега Строй Центр Николаев
ЦЕНУ ОБОРУДОВАНИЯ, СТОИМОСТЬ МОНТАЖА ИЛИ УСТАНОВКИ ОБОРУДОВАНИЯ УТОЧНЯЙТЕ У МЕНЕДЖЕРОВ ПО ТЕЛЕФОНАМ: +38 0512 76 82 35, +38 067 511 08 16, +38 063 524 40 02. ЗВОНИТЕ! ВСЕГДА ГОТОВЫ ПОМОЧЬ!

Комментарии закрыты.