Сучасний будинок, оснащений тепловим насосом Vitocal виробництва Viessmann

Той, хто будує або ґрунтовно модернізує свій будинок, не омине цього питання. Усім потрібна система опалення. На сьогоднішній день для власників будинків є широкий вибір опалювальної техніки. Ми розглянемо сучасні системи опалення і продемонструємо, для яких випадків вони найкраще підходять.

Стандартний варіант: система опалення на газі чи рідкому паливі

Якщо домовласник зацікавлений в новій системі опалення, то він найчастіше обирає котел, що працює на газі чи рідкому паливі. Бо ця технологія є простою, надійною та ефективною. Сучасні конденсаційні котли використовують практично всю енергію від згоряння палива на корисні цілі: опалення будинку та гаряче водопостачання. Але коли мова заходить про капіталовкладення в таку систему опалення, то вони теж досить високі. Це доводять і високі цифри продажів найпопулярніших моделей.

Щоб власник житла міг повністю використати потенціал сучасного опалення на газі чи рідкому паливі, будинок має бути також пристосований до опалювальної системи. Так, конденсаційний котел вимагатиме роботи на низьких температурах, якої можна досягти, наприклад, за допомогою великих радіаторів та оптимально налаштованої системи опалення.

Поєднання з геліосистемами зменшує витрати

Для зменшення витрат на опалення та покращення екологічного балансу власники будівель можуть доповнити свою систему сонячними колекторами. Ця технологія використовує безкоштовне сонячне тепло і таким чином, зменшує споживання палива. Залежно від розміру системи, вона може здійснювати нагрів гарячої води та навіть підтримку в опаленні.

Система опалення на основі відновлюваних джерел енергії

Ресурси корисних копалин обмежені, а при їх спалюванні виділяються шкідливі речовини. Якщо ви шукаєте альтернативу, то знайдете надійні екологічні рішення у вигляді теплових насосів та котлів на деревині.

Теплові насоси використовують тепло природи

Тепловий насос – це цілком особлива система опалення. Тепловий насос відбирає безкоштовну енергію довкілля і спрямовує її для опалення. Окрім повітря та ґрунту можна використовувати підземні води, а принцип дії теплового насоса базується на складному технічному процесі. Такий процес необхідний для підняття температурного рівня довкілля до належної температури.

Особливо економно ця технологія працює з низькотемпературними системами опалення. Окрім гарної ізоляції будівлі, для цього потрібні великі радіатори, а в оптимальному випадку – система панельного опалення. Вигідно також під’єднати сонячну систему для гарячого водопостачання. З іншого боку, якщо встановити тепловий насос у старому будинку з поганою ізоляцією, витрати на опалення можуть різко піднятися.

Системи опалення на деревині чи пелетах

Значно простіше зрозуміти процес спалювання деревини. Ця технологія забезпечує людство теплом протягом сотень років і постійно розвивається. Якщо казати про централізовану систему теплопостачання, домовласники мають вибір між ефективними піролізними котлами на дровах та автоматичними системами опалення на пелетах.

Піролізний котел працює на дровах і завантажується вручну. Завдяки конструкції такі котли дуже ефективні. Різні фази горіння розділені в просторі, відтак можлива робота при дуже високих температурах. Це забезпечує високу ефективність та низький рівень викидів.

Пелетні котли використовують пелети, що являють собою пресовані відходи деревообробки, які автоматично подаються в котел. Така система займає порівняно багато місця, зате дуже надійна в роботі. Власникам будинку залишається тільки час від часу вручну видаляти золу.

Система опалення на деревині може застосовуватися, коли будинок або земельна ділянка має достатньо вільного місця. Опалення дровами, крім того, вимагає часу на їх закладання до котла.

Опалення, яке також виробляє електроенергію – ваша незалежність

Цілком інакше порівняно з системами, розглянутими вище, працює система опалення, яка також виробляє електроенергію. Вона забезпечить будинок не лише теплом на опалення й ГВП, а й електроенергією. Це стає можливим при застосуванні блочних когенераційних установок (КГУ) або паливних елементів.

Когенераційна установка, або блочна ТЕЦ, перетворює хімічну енергію палива в механічну, за допомогою якої генератор виробляє електрику. Надлишкове тепло від генератора утилізується й подається в систему опалення. Оскільки така установка потребує великих капіталовкладень, її доцільно використовувати при великій кількості робочих годин на рік. Так це дозволить заощадити кошти на електроенергію. КГУ доцільно використовувати в будівлях з великим споживанням тепла. Наприклад, це можуть бути старі будівлі без ремонту, багатоквартирні будинки або будинки з басейном.

Принцип дії паливних елементів заснований на електрохімічній реакції. Водень і кисень реагують один з одним у контрольованих умовах, при цьому утворюється вода, тепло та електроенергія. Система на паливних елементах генерує більше електричної енергії, ніж теплової, тому її варто також використовувати у нових будинках для однієї сім’ї.

Підсумки від Александра Розенкранца

Власники будинків і забудовники, які підбирають системи опалення, мають у наші часи широкий вибір. У старих будінках можна використовувати опалення на газі, дизельному паливі чи деревині, комбінуючи їх із сонячними колекторами. У нових можна застосувати також теплові насоси та системи на паливних елементах.

Вега Строй Центр Николаев
Вега Строй Центр Николаев
ЦЕНУ ОБОРУДОВАНИЯ, СТОИМОСТЬ МОНТАЖА ИЛИ УСТАНОВКИ ОБОРУДОВАНИЯ УТОЧНЯЙТЕ У МЕНЕДЖЕРОВ ПО ТЕЛЕФОНАМ: +38 0512 76 82 35, +38 067 511 08 16, +38 063 524 40 02. ЗВОНИТЕ! ВСЕГДА ГОТОВЫ ПОМОЧЬ!

Комментарии закрыты.