Тепло від сонця – принцип роботи, вартість та поради

Тепло від сонця – принцип роботи, вартість та поради

Той, хто має бажання використовувати сонячну енергію, повинен придбати
геліоустановку. Вона перетворює сонячне світло в корисне тепло та суттєво
зменшує витрати на опалення. Як саме це працює, скільки коштує така установка і чому в деяких ситуаціях варто обрати пакетну пропозицію, ви дізнаєтесь у наступних розділах.

Сонячні колектори і фотоелектричні системи: в чому різниця?

Багато користувачів не розрізняють термічні та фотоелектричні сонячні колектори. Навіть якщо ці обидві технології використовують одне й те саме джерело енергії, кінцевий продукт у них різний. Фотоелектричні панелі виробляють електроенергію, а термічні сонячні колектори використовують тепло для гарячого водопостачання або для підтримки опалення.

Опалення від енергії сонця – ось як це працює!

Якщо власники будинку вирішують використовувати сонячну енергію для нагріву, було б дуже доречно, якби вони хоч трішки розуміли принцип дії цієї техніки. Простіше кажучи, геліоустановка складається з колекторів, буферного накопичувача, циркуляційного насоса або вентилятора, мережі трубопроводів та арматури. Сонячне світло потрапляє на поверхню колектора та нагріває абсорбер, вбудований в колектор. Він в свою чергу поступово розігрівається й через теплообмінник передає теплову енергію воді, яка далі транспортує її до буферної ємності.

Вартість термічної геліоустановки

Використання сонячної енергії для опалення також потребує коштів. Наскільки великих – важко оцінити однозначно. Зрештою, така установка складається не з одного, а з багатьох компонентів, які, в свою чергу, можуть бути поділені на різні групи. Найдорожчими є колектори.

Розрізняють:

  • Пласкі колектори
  • Трубчасті колектори

Користувачі геліоустановок у нашій країні, як правило, роблять вибір на користь пласких колекторів. Вони набагато дешевші порівняно з трубчастими. Залежно від виробника, регіону та типу конструкції, вартість становить від 250 до 500 Євро за 1м².  Приблизно на 30% дорожчими є трубчасті або вакуумні колектори. Зате вони займають менше місця і можуть виробляти енергію навіть в умовах похмурої погоди, або ж за невигідного місця розташування. За декілька квадратних метрів потрібно буде заплатити від 500 до 600 Євро.

Витрати на інші компоненти

Перед тим, як почати використовувати сонячну енергію, крім колекторів, потрібно придбати й інші складові. Вартість циркуляційного насосу, буферного накопичувача, а також іншого необхідного приладдя (система керування, розширювальний бак, трубопроводи та ін. ) також має бути врахована разом із вартістю монтажу та запуском в експлуатацію. Що можна нагрівати за допомогою сонця? Це питання відіграє вирішальну роль під час формування ціни, тому потрібно почати з нього. Врешті-решт, установка для підтримки опалення значно більша, ніж установка для гарячого водопостачання.


Тепло від сонця та дотації

Той, хто виробляє тепло з сонячної енергії, одночасно робить великий вклад у майбутнє. Адже, крім коштів на придбання, на забезпечення струму для насоса, а також на щорічний технічний огляд, геліоустановка не потребує ніяких додаткових експлуатаційних витрат. До того ж, вона використовує відновлювану енергію сонця і тим самим зберігає корисні копалини, яких залишилось не так багато. По цій причині держава розробила багато різних програм підтримки, які «пом’якшують» інвестиційні витрати.

Розмір дотації залежить від багатьох факторів

Наскільки високими будуть дотаційні суми, залежить від цільового призначення, характеру об’єкта і потужності установки. Той, хто живе в старій будівлі і планує нагрівати воду за допомогою сонячної енергії, може отримати від Федерального відомства економіки та експортного контролю Німеччини щонайменше 500 євро дотації. Якщо заплановане не лише гаряче водопостачання від енергії сонця, а й підтримка системи опалення, дотаційна сума відразу зростає до 2000 євро і більше. При цьому відіграє роль і те, на якій будівлі встановлюватиметься установка: на старій чи на новій. Остання має відповідати більш високим вимогам, щоб мати можливість скористатися дотацією.

В комбінації з іншими опалювальними системами

Будинок у наших географічних широтах не може повністю опалюватися завдяки сонячній енергії – принаймні, економічно це невигідно. Сонце світить не часто і не досить сильно. Оптимально використовувати сонячну опалювальну систему для приготування 60% необхідної кількості гарячої води. Решту забезпечить існуюча система опалення. Найчастіше в нашій країні поєднують сонячну теплову енергію з газовим опаленням або з опаленням на рідкому паливі. Причиною цього є те, що ці джерела енергії, як і раніше, є дуже поширеними. Хто хоче не тільки використовувати  сонячну енергію, а прагне зробити ще більший вклад в зменшення викиду CO2 в атмосферу, обирає систему опалення на дровах. Ще одна дуже екологічна комбінація – це поєднання теплового насосу з геліоустановкою.

Поради щодо придбання геліоустановки

Для того, щоб геліоустановка працювала дійсно економічно, вона має бути підібрана, виходячи з реальних потреб. Під час планування слід враховувати також орієнтацію та нахил даху. Досвідчений монтажник може відразу на місці оцінити, чи є всі умови для використання сонячної енергії з метою опалення. Після того, як на всі питання отримано відповіді й не залишилося ніяких незрозумілих моментів, власники будинку мають можливість подумати, чи купувати їм лише геліоустановку, чи відразу повністю замінити існуючу систему опалення. Часто виробники зі світовим ім’ям пропонують комплексні пакети з вигідними цінами, які є значно нижчими за ціни окремих пристроїв.

Вега Строй Центр Николаев
Вега Строй Центр Николаев
ЦЕНУ ОБОРУДОВАНИЯ, СТОИМОСТЬ МОНТАЖА ИЛИ УСТАНОВКИ ОБОРУДОВАНИЯ УТОЧНЯЙТЕ У МЕНЕДЖЕРОВ ПО ТЕЛЕФОНАМ: +38 0512 76 82 35, +38 067 511 08 16, +38 063 524 40 02. ЗВОНИТЕ! ВСЕГДА ГОТОВЫ ПОМОЧЬ!

Комментарии закрыты.